„Nu ești singură! Nu este vina ta! Ai încredere în puterea ta!” Ministerul Afacerilor Interne lansează primul spot social, pentru a încuraja raportarea tuturor formelor de violență în bază de gen

„Nu ești singură! Nu este vina ta! Ai încredere în puterea ta!” Ministerul Afacerilor Interne lansează primul spot social, pentru a încuraja raportarea tuturor formelor de violență în bază de gen

Ministerul Afacerilor Interne lansează primul spot social, adresat persoanelor care au trecut printr-un abuz sexual cu mesajul „Nu ești singură! Nu este vina ta! Ai încredere în puterea ta!”. Campania își propune să sensibilizeze societatea, pentru a încuraja raportarea cazurilor de violență în familie și a infracțiunilor privind viața sexuală. 


Avem 2 situații de violență în familie (violența economică, fizică sau psihologică) și un caz de viol (care nu este comis de membrul de familie). Vrem să extindem campania și în afara violenței în familie, pentru a încuraja raportarea tuturor formelor de violenţă în familie – sexuală, fizică, economică sau psihologică. 


Primul spot video relatează istoria reală a unei studente, care a fost agresată sexual. Tânăra de 19 ani, în rolul căreia joacă o actriță a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, îndeamnă femeile să ceară dreptate şi ajutor, și să nu suporte abuzul.


„Am 19 ani și sunt studentă. Am avut o copilărie fericită și o educație bună acasă și la școală. Visez să călătoresc și să am o familie frumoasă. Într-o zi de weekend am fost invitată la o zi de naștere. Omagiatul mă privea insistent, iar la un moment dat, când eram singuri, a profitat de mine. S-a întâmplat contrar voinței mele. Știu că trebuie să cer dreptate și ajutor în această situație. 


Nu ești singură! Nu ești vinovată! Apelează oricând după ajutor! Ai încredere în puterea ta”, este îndemnul protagonistei. 


Mesajul spotului social este adresat victimelor infracțiunilor privind viața sexuală, care sunt încurajate să raporteze cazurile de abuz: „Suntem alături, pentru că siguranța ta contează. Sună la orice oră la 112 sau la telefonul de încredere 0 8008 8008. La Centrul de Justiție Familială vei fi ajutată și protejată de polițiști, medici, psihologi și alți specialiști calificați, care te vor consulta gratuit și vor fi alături de tine pe toată durata procesului de asistență și protecție. Știm prin ce treci și te vom ajuta să depășești aceste momente grele”.


În 2022 în Republica Moldova au fost înregistrate peste 500 de infracţiuni privind viaţa sexuală, dintre care 222 de violuri. Prin acest spot și cele care urmează, Centrul de Justiție Familială (CJF) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne își propune să încurajeze femeile supuse violenței să apeleze cu încredere la autorități și să le asigure că vor fi ajutate, consiliate şi însoţite, absolut gratuit, pe toată durata procesului penal.


Rugăm respectuos instituțiile mass-media să sprijine campania și să difuzeze spoturile și comunicatele transmise. Împreună putem informa cât mai multe femei și fete că violența nu trebuie tolerată, că viața și sănătatea lor are prioritate, iar la Centrul de Justiție Familială vor găsi ajutor juridic, psihologic, medical și protecție în fața agresorului.


Despre Centrul de Justiție Familială


Victimele violenței în familie se pot adresa la Centrul de Justiție Familială. Echipa Centrului de Justiție Familială este formată din 11 polițiști și un colectiv multidisciplinar format din 30 asistenți sociali, medici, psihologi și membri ai unor organizații neguvernamentale specializate în sprijinirea victimelor violenței în familie. 


CJF funcționează cu ajutorul a 18 parteneriate interinstituționale, cu organizații de stat și cu mai multe ONG-uri.


Centrul de Justiție Familiară asigură accesul imediat al victimelor violenței în familie și/sau a infracțiunilor privind viața sexuală la servicii urgente și specializate într-un singur sediu, persoanele fiind consultate de experții legiști, juriști, psihologi și medici. Acolo sunt evaluate riscurile și identificate necesitățile victimelor, acestea fiind referite către servicii de reabilitare de lungă durată.
Identitatea victimelor care se adresează CJF este păstrată în anonimat. Adresa Centrului de Justiție Familială nu se face publică, pentru a fi asigurată absolut protecția victimelor.


Persoanele supuse violenței în familie pot solicita ajutorul Centrului pentru Justiție Familială apelând la Serviciul Unic de Urgență 112 sau la telefonul de încredere  – 0 8008 8008.