Întrebări frecvente

  1. Ce fac în situația de urgență, cînd simt că sunt în pericol? 

Sună la numărul unic – 112 și solicită ajutorul poliției sau a serviciului medical de urgență. Raportează la poliție de fiecare dată cînd ești supusă abuzului sau ai fost martorul unui incident. Depune plîngere scrisă și cere ca aceasta să fie înregistrată. Păstrează numărul de înregistrare.

 

  1. Cum pot cere ajutor la Centrul de Justiție Familială? 

 În situații de urgență, sună la 112. E un serviciu non-stop care poate fi apelat gratuit de orice persoană de pe telefonul fix sau mobil. 

Apelează oricând 0 8008 8008 – Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete

Cere medicului tău de familie, polițistului de sector, primarului, asistentului social sau psihologului școlar să ia legătura cu noi. Avem parteneriate cu toate aceste servicii și instituții. Poți avea încredere că specialiștii de aici te vor ajuta să ajungi în cel mai scurt timp la Centrul de justiție Familială.

 

  1. Ce găsesc la Centrul de Justiție Familială

 ■ Ajutor și protecție imediată asistență medicală urgentă, consiliere psihologică în situații de criză, tratament gratuit pentru a evita o sarcină nedorită în caz de viol. 

■ Un mediu sigur și confortabil o discuție cu o singură persoană (polițistul, medicul sau psihologul), care va colecta informațiile necesare pentru a pune în aplicare metodele de protecție imediată, precum ordinul de restricție de urgență sau ordonanța de protecție. 

■ Referire și facilitarea accesului la servicii prietenoase copilului asistență juridică, psihologică și socială; grija pentru copii de a fi audiați în condiții prietenoase pentru aceștia pe parcursul proceselor de investigare și de judecată 

■ Referire către alte servicii centre de plasament pentru mamă și copil, centre prietenoase tinerilor, servicii de sănătate mintală, servicii de abilitare economică, servicii pentru persoane cu dizabilități ș.a.