Chișinău, 13 februarie 2024 – Parlamentul a găzduit o discuție publică ce vizează alinierea legislației referitoare la violența facilitată de tehnologie la prevederile Convenției de la Istanbul. Evenimentul a fost organizat pe Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul de legislatura a XI-a. La ședință au participat reprezentanți ai ministerelor, ai instituțiilor responsabile și ai partenerilor de dezvoltare.
Discuțiile au vizat problema violenței în mediul online, precum și experiența altor țări în prevenirea și combaterea acestui fenomen. De asemenea, evenimentul a fost organizat cu scopul de a determina un angajament public în vederea reglementării și identificării soluțiilor legislative de a combate acest fenomen. „Violența online lasă sechele grave asupra victimelor, afectează sănătatea mintală și psihologică, induce frică și neîncredere, determină femeile să se retragă din mediul online sau, cel mai grav, să recurgă la suicid. Astfel, abuzul online este o încălcare a drepturilor omului și a autonomiei corporale”, a accentuat vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman.
Potrivit datelor UNFPA, la nivel global, 85% dintre femei au experimentat sau au fost martore la violență digitală împotriva altor femei, iar 95% dintre videoclipurile deep fake de pe internet sunt de natură pornografică, toate având ca subiect femeile. Totodată, un studiu realizat de „La Strada” în 2021 arată că, în Republica Moldova, fiecare al doilea adolescent sau adolescentă a spus că i-au fost solicitate imagini cu caracter sexual online, dar foarte puțini au raportat această experiență.
Evenimentul face parte din procesul de implementare a Programului național de prevenire și combatere a violenței în bază de gen și a violenței domestice pentru anii 2023-2027. Acesta a fost organizat de Parlamentul Republicii Moldova în parteneriat cu UNFPA Moldova și Consiliul Europei.