Ministerul Afacerilor Interne lansează un nou spot social, cu îndemnuri adresate femeilor agresate în familie: Nu eşti singură! Nu e vina ta! Ai încredere în puterea ta!

Ministerul Afacerilor Interne lansează un nou spot social, cu îndemnuri adresate femeilor agresate în familie: Nu eşti singură! Nu e vina ta! Ai încredere în puterea ta!

Pentru a fi auzit de femeile agresate în familie și a le arăta suportul și mecanismele destinate protejării lor, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) lansează un nou spot social care prezintă istoria reală a unei victime a violenţei fizice în familie, care a reuşit să ceară ajutorul autorităţilor, la timp.


„Am 32 de ani și lucrez în calitate de vânzătoare. Soțul nu este angajat. Într-o zi, când am revenit de la muncă, l-am găsit în stare de ebrietate. M-a amenințat că mă ucide pe mine și copilul pe care îl port. Am reușit la timp să scap și să chem poliția, care mi-a oferit ajutor și l-a îndepărtat. Îmi pare rău că nu am cerut ajutor mai devreme”, povestește protagonista, rolul căreia este jucat de o actriță a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.


Mesajul spotului social este adresat tuturor victimelor violenței în familie, care sunt încurajate să raporteze toate cazurile de abuz la numărul unic de urgenţă 112 sau la telefonul de încredere 08008 8008 – „Suntem alături, pentru că siguranța și viața ta contează. Sună la orice oră la 112 sau la telefonul de încredere 0 8008 8008. La Centrul de Justiție Familială vei fi ajutată și protejată de polițiști, medici, psihologi și alți specialiști calificați, care te vor consulta gratuit și vor fi alături de tine pe toată durata procesului de asistență și protecție. Știm prin ce treci și te vom ajuta să depășești aceste momente grele”.


Prin lansarea acestui nou spot social, Ministerul Afacerilor Interne continuă campania de sensibilizare a societăţii şi de încurajare a victimelor violenţei în familie pentru a raporta abuzurile şi să apeleze la ajutorul autorităţilor. Primul video spot s-a adresat victimelor violenţei sexuale, iar cel de-al doilea vine cu un mesaj pentru femeile care trec prin violenţă fizică în familie. Îndemnul rămâne acelaşi: „Nu ești singură! Nu este vina ta! Ai încredere în puterea ta!”. 


Prin lansarea aceastei campanii ne propunem să informăm, sensibilizăm şi să atragem atenţia societăţii asupra tuturor formelor de violenţă în familie care există, inclusiv a celei psihologice, care în ţara noastră nu este percepută ca formă a violenţei în familie. 
Ministerul Afacerilor Interne extinde campania pentru a încuraja raportarea tuturor formelor de violenţă – sexuală, fizică, economică sau psihologică. 


Informaţii statistice despre cazurile de violenţă în familie, comise în primele 10 luni ale anului 2023:


În lunile ianuarie – noiembrie ale anului curent au fost înregistrate 766 de cazuri de violenţă în familie, cu 70 mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În 11 din aceste cazuri violenţa în familie s-a soldat cu vătămarea corporală gravă şi decesul victimei. Comparativ cu anul precedent, în aceeaşi perioadă au fost înregistrate 15 decese. În total, în anul 2022 s-au produs 24 de cazuri de femicid (femei care şi-au pierdut viaţa urmare a acţiunilor violente în mediul familial).


Pentru a proteja victimele violenţei în familie, în anul curent au fost monitorizate 635 de ordonanţe de protecţie, emise de către instanţele judecătoreşti, dintre care în 554 de cazuri este vorba de monitorizare prin intermediul brăţărilor electronice, aplicate agresorilor.


Rugăm respectuos instituțiile mass-media să sprijine campania lansată de MAI și să difuzeze spoturile și comunicatele transmise. Împreună putem informa cât mai multe femei și fete că violența nu trebuie tolerată, că viața și sănătatea lor are prioritate, iar la Centrul de Justiție Familială (CJF) vor găsi ajutor juridic, psihologic, medical și protecție în fața agresorului.


Despre Centrul de Justiție Familială


Acum, victimele violenței în familie se pot adresa la Centrul de Justiție Familială, un nou mecanism de protecție instituit de stat, pe model occidental. 


Echipa Centrului de Justiţie Familială este una multidisciplinară, formată din poliţişti, medici, psihologi, asistenţi sociali şi alţi specialişti din cadrul unor organizații neguvernamentale, specializate în sprijinirea victimelor violenței în familie. 


CJF funcționează cu ajutorul a 18 parteneriate interinstituționale, cu organizații de stat și cu mai multe ONG-uri.


Centrul de Justiție Familială asigură accesul imediat al victimelor violenței în familie și/sau a infracțiunilor privind viața sexuală la servicii urgente și specializate într-un singur sediu/sub același acoperiș, persoanele fiind consultate de experții legiști, juriști, psihologi și medici. Acolo sunt evaluate riscurile și identificate necesitățile victimelor, acestea fiind referite către servicii de reabilitare de lungă durată.


Identitatea victimelor care se adresează CJF este păstrată în anonimat. Adresa Centrului de Justiție Familială nu se face publică, pentru a fi asigurată absolut protecția victimelor.


Persoanele supuse violenței în familie pot solicita ajutorul Centrului pentru Justiție Familială apelând la Serviciul Unic de Urgență 112 sau la telefonul de încredere  – 


0 8008 8008.


Nu eşti singură! Nu e vina ta! Ai încredere în puterea ta!